Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
28.09.2023

Проф. Невенка Тадић 1926-2023

Комеморација професорки Невенки Тадић одржаће се 02.10.2023. године у 12 и 30х у Плавој Сали Института за ментално здравље.

Ниједно од садашњих достигнућа не би било постигнуто да не стојимо на раменима наших претходника. Визионара, пионира тих поља, зачетника тих достигнућа, оних који су утрли пут, превазилазили препреке, правили и ширили првобитне стазе и тиме нам омогућили садашњост.

Проф. др Невенка Тадић рођена је у Бијељини 1926. године. Специјализирала је неуропсихијатрију на Медицинском факултету у Сарајеву, у Сарајеву је и радила као психијатар од 1954. до 1963. године. У Институту за ментално здравље је радила од његовог оснивања, 1963. године, до свог пензионисања. Била је шеф Клиничког одељења за децу и младе  и један од водећих едукатора у области психоаналитичке психотерапије. При разматрању и дискутовању о стручној профилизацији новонастале установе (Институт за ментално здравље) професорка Тадић је, са неколицином других значајних психијатара из Института за ментално здравље,  поставила питање укључивања психотерапије у рад институције са идејом да се у Институту за ментално здравље негује психотерапијски однос, и да се психотерапија уведе као саставни део лечења психијатријских пацијената. Већ од 1973. године професорка је увела основна знања из динамичке психијатрије у виду едукација и семинара на Одељењу за децу и омладину. Такође, учествовала је у оснивању Школе психоаналитичке психотерапије 1978/9. године, коју су покренули Институт за ментално здравље и Медицински факултет у Београду; субспецијализацију из психијатрије која је била призната од стране Европске федерације за психоаналитичку психотерапију као и од Европске асоцијације за психотерапију.

Свој животни век посветила је раду са децом и младима у области менталног здравља и до краја свог живота је пратила рад Клинике за децу и омладину.

 Написала је први уџбеник из области психопатологије деце и младих, као и многобројне друге значајне књиге и публикације. Одликовале су је стаменост, скромност, једноставност, посвећеност и емоционална топлина, како у раду са пацијентима, тако и у односу са колегама.

Професорка Невенка Тадић нам је својим примером, не само речима, показала  шта заиста значи бити велики Учитељ, и велики човек!

 

Архива вести